Mezotelyoma Nedir?
Mezotelyoma, akciğer zarı kanserinin tıbbi ismidir. Akciğer zarı göğüs boşluğunda kaburgaların iç yüzeyini ve akciğerin üzerini kaplayan çok ince bir zardır.
Mezotelyoma hastalarında bu zar gittikçe kalınlaşır, bazı hastalarda 1-2 cm kalınlığa ulaşır. Bu ise akciğerin havalanmasına engel olur ve nefes darlığına sebep olur.
Mezotelyoma’nın kaç türü vardır?
Mezotelyoma hücre kökeni olarak üç gruba ayrılır. Bunlar epitelioid, bifazik (karışık) ve sarkomatoid tiplerdir. Epitelioid zarı oluşturan hücrelerden kaynaklanırke, sarkomatoid mezotelyoma zarın yanındaki destek doku hücrelerinden kaynaklanır. Bifazik mezotelyoma’da ise her iki hücre kökeninden kaynaklı bir kanser dokusu mevcuttur.
Mezotelyoma neden kaynaklanır?
Mezotelyoma için en önemli risk faktörü asbest maruziyetidir.
Nefes ile vücudumuza giren asbest lifleri, akciğer zarına kadar ulaşır ve hücrelerin içine yerleşir. Asbest lifleri daha sonra DNA’da kırılmalara yol açarak normal hücrelerin başkalaşmasına ve kanser geliştirmesine neden olur.
Türkiye’de hem çevresel hem de iş nedeniyle asbest maruziyeti çok sık görülen bir durumdur. Bu konuda Türkiye Mezotelyoma İlgi Grubunun yapmış olduğu çalışmalar ve Prof.Dr.Hasan Batırel ile ilgili haberler aşağıdadır.